Filmer våren 2022

Uppdaterad 2022-04-27

Hachiko – En vän för livet   

Drama. USA 2009. Regi: Hallström.                                 1 tim 33 min
Professor Parker Wilson möter den herrelösa valpen Hachiko på järnvägsstationen och för båda är det kärlek vid första ögonkastet och de blir oskiljaktiga. Varje dag vid samma tid när Parker slutat jobbet står Hachiko och väntar vid stationen. Men så en dag kommer inte husse. Trots det väntar Hachiko troget – men förgäves – på sin husse varje dag under de kommande tio åren. Hans öde berör många av de människor som passerar stationen.
Bedömare: 99                         Betyg: 4,1

Parasit

Drama/Komedi. Sydkorea 2019. Regi Bong Joon-ho.     2 tim 6 min.     

Filmen handlar om den fattiga familjen Kim som med list och lögn nästlar sig in hos den rika familjen Park, som bor lyxigt i stor villa med välputsad trädgård och tjänstefolk. Det börjar med att unge herr Kim, tonårssonen, anlitas som läxhjälp åt den rika tonårsdotter tack vare  ett förfalskat intyg från ett universitet där han aldrig satts sin fot. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll…..Filmen spränger alla gränser då det gäller  hyllningar, har vunnit såväl Oscars – Guldpalmen-Golden Globe-Guldbagge-priser.
Bedömare: 125                         Betyg: 3,2

Vincent Van Gogh – Vid evighetens port    

Drama. Schweiz m.fl. 2019. Regi: Schnabel.                   1 tim 51 min
En film om konstnärens tid i Arles och Auvers-sur-Oise, där han skapar tavlor med djärva penseldrag och den sydfranska landsbygdens glödande färger. Enstöringen Vincent känner bara samhörighet med konstnärsvänner som Gaugin och brodern Theo. Byborna betraktar honom som galen och han hamnar på institution då de flesta tycker hans konst är osund. Filmens titel är hämtad från en av hans mest kända målningar föreställande en gammal man som fruktar döden.
Bedömare: 177                         Betyg: 3,0

The Dressmaker    

Drama. Australien 2015. Regi: Moorhouse.                    1 tim 58 min
Tilly är uppvuxen i en liten by på den australiska landsbygden. Hon var ett mobbat barn, som hamnade på barnhem pga en oklar handling. Efter att ha blivit bortkörd från byn i sin barndom har hon som vuxen blivit framgångsrik modeskapare i Frankrike och återvänder nu till sin hemby för att vårda sin mamma. Här blir hennes klänningar upp-skattade men relationerna med excentriska bybor svartnar.
Bedömare: 166                         Betyg: 3,7

Moonlight   

Drama. USA 2016. Regi: Jenkins.                                      1 tim 52 min
Moonlight är berättelsen om Chiron, en ung afroamerikansk pojke som växer upp i ett av Miamis slumområden. Hans liv skildras i tre delar – hans barndom, tonårstid och det tidiga vuxenlivet. Chiron har dragit det kortaste strået i livets lotteri på de flesta områden men filmen visar ömsint hur hans överlevnadsinstinkt guidar honom och får honom att klamra fast vid de små ljusglimtarna i sin dystra tillvaro.
Bedömare: 139                         Betyg: 3,6

Familjen Bélier   

Drama/Musik. Frankrike/Belgien 2014. Regi: Lartigau.     1 tim 46 min.
16-åriga Paula är den enda i bondfamiljen Bélier som inte är döv. Hennes föräldrar och lillebror är därför mycket beroende av henne för kommunikation med omvärlden, när det ska säljas egenproducerad brieost på marknaden eller när pappan vill kandidera till borgmästare. Därför uppstår en krissituation när Paulas musiklärare, som upptäckt hennes fantastiska röst och talang utöver det vanliga, ivrigt uppmuntrar henne att söka till en prestigefylld sångskola i Paris.
Bedömare: 160                        Betyg: 4,1

En runda till    

Drama/Komedi. Danmark 2020. Regi: Vinterberg.              1tim 55 min
Det finns en teori om att människan är född med en halv promille för lite. Alla känner till att alkohol i blodet öppnar sinnet för omvärlden, problemen verkar mindre och kreativiteten ökar. Martin och hans 3 vänner är gymnasielärare och sitter fast i ett hjulspår. Uppmuntrade av teorin inleder de ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade. Om Churchill vann 2:a världskriget i en tät dimma av sprit, vad kunde de starka dropparna inte göra för dem och deras studenter.
Bedömare: 166                         Betyg: 3,7

Mannekäng i rött   

Thriller/Deckare. Sverige 1958. Regi: Mattsson.                 1 tim 49 min.
En mannekängmodell mördas på det berömda modehuset La Femme och detektivparet John och Kajsa Hillman börjar utreda. Kajsa låter sig bli anställd på modehuset, vars förmögna och rullstolsbundna ägarinna har flera släktingar som strider om vem som ska ta kontrollen när hon dör. Kajsa upptäcker att flera personer hade motiv att döda modellen, som var utpressare. I hennes rygg satt en sällsynt 1600-talsdolk tillverkad i endast fyra exemplar. Men detta mord är inte det sista …
Bedömare: 167                        Betyg: 2,8